Nasze mikrolistki

Mix zdrowia
Wyprzedane

Mix zdrowia

Mikrolistki otrzymywane są z różnych odmian kapusty, m.in. czerwonej, białej głowiastej, włoskiej, pak choi, co wpływa na ich barwę i smak. Ze względu na wysoką zawartość wody (92-95%) mają delikatną strukturę i są niskokaloryczne (ok. 20-30 kcal/100 g). Są też dobrym źródłem potasu, wapnia, fosforu, magnezu i żelaza. Mikrolistki kapusty, porównując do liści dojrzałej kapusty, zawierają 6-krotnie więcej witaminy C , 400-krotnie więcej witaminy E, 60-krotnie więcej witaminy K, 260-krotnie więcej β-karotenu. Biorąc pod uwagę zalecenia żywieniowe...
Zobacz
Mikrolistki kapusty tatsoi

Mikrolistki kapusty tatsoi

Mikrolistki tatsoi zawierają średnio 8% suchej masy i mają ok. 22 kcal/100 g. W 100 g ich świeżej masy jest ok. 3,9 g węglowodanów, 2,8 g błonnika, 2,2 g białka oraz 0,3 g tłuszczu. Mikrolistki tatsoi są dobrym źródłem witamin oraz składników mineralnych. W 100 g świeżych mikrolistków jest ok. 150 mg witaminy K, 99 mg witaminy C, 29 mg witaminy E, 300 mg potasu, 64 mg fosforu, 44 mg wapnia, oraz do 0,5 mg żelaza, cynku i manganu. Zawierają również takie bioaktywne składniki jak karotenoidy (80 mg β-karotenu), chlorofile (18 mg) oraz związki fe...
Brassica rapa var. narinosa
Zobacz
Mikrolistki kapusty pakchoi
Wyprzedane

Mikrolistki kapusty pakchoi

Mikrolistki otrzymywane są z różnych odmian kapusty, m.in. czerwonej, białej głowiastej, włoskiej, pak choi, co wpływa na ich barwę i smak. Ze względu na wysoką zawartość wody (92-95%) mają delikatną strukturę i są niskokaloryczne (ok. 20-30 kcal/100 g). Są też dobrym źródłem potasu, wapnia, fosforu, magnezu i żelaza. Mikrolistki kapusty, porównując do liści dojrzałej kapusty, zawierają 6-krotnie więcej witaminy C , 400-krotnie więcej witaminy E, 60-krotnie więcej witaminy K, 260-krotnie więcej β-karotenu. Biorąc pod uwagę zalecenia żywieniowe...
Zobacz
Mikrolistki mizuny

Mikrolistki mizuny

Mizuna lub kapusta mizuna, nazywana też japońską musztardą, to bardzo popularna mikrozielenina używana w kuchni japońskiej, należąca do rodziny gorczycowatych. Kaloryczność mikrolistków mizuny jest niska, ok. 22 kcal/100 g. W 100 g ich świeżej masy jest średnio 1,8 g białka, 0,2 g tłuszczu, 3,2 g węglowodanów, 2,0 g błonnika. Mikrolistki mizuny wyróżnia dość znacząca ilość witaminy K, która jest niezbędna do prawidłowego krzepnięcia krwi oraz przyczynia się do prawidłowej budowy kości. Zawierają także witaminę C, witaminę A, kwas foliowy oraz s...
Brassica rapa L.
Zobacz
Mikrolistki kapusty

Mikrolistki kapusty

Mikrolistki otrzymywane są z różnych odmian kapusty, m.in. czerwonej, białej głowiastej, włoskiej, pak choi, co wpływa na ich barwę i smak. Ze względu na wysoką zawartość wody (92-95%) mają delikatną strukturę i są niskokaloryczne (ok. 20-30 kcal/100 g). Są też dobrym źródłem potasu, wapnia, fosforu, magnezu i żelaza. Mikrolistki kapusty, porównując do liści dojrzałej kapusty, zawierają 6-krotnie więcej witaminy C , 400-krotnie więcej witaminy E, 60-krotnie więcej witaminy K, 260-krotnie więcej β-karotenu. Biorąc pod uwagę zalecenia żywieniowe...
Brassica oleracea var. capitata L.
Zobacz
Mikrolistki brokułu

Mikrolistki brokułu

Mikrolistki brokułu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe i przeciwcukrzycowe, zapobiega chorobom układu krążenia i udarom mózgu, a także hamuje rozwój Helicobacter pylori – bakterii, które przyczyniają się do rozwoju wrzodów trawiennych, zapalenia błony śluzowej żołądka i przełyku. Mikrolistki brokułu dostarczają ok. 24 kcal/100 g. Są one ponad 1,2-2,3-krotnie bogatsze w składniki mineralne w porównaniu z dojrzałymi warzywami, cechują się w bogatą ilością potasu, wapnia, fosforu, sodu, magnezu oraz cynku, żelaza, miedzi i manganu. W mik...
Brassica oleracea L.
Zobacz
Mikrolistki gorczycy

Mikrolistki gorczycy

Zawierają bioaktywne składniki jak karotenoidy, chlorofile oraz związki fenolowe, które wykazują właściwości antyoksydacyjne i wzmacniające odporność oraz są skuteczne w leczeniu chorób oczu i serca. Szczególnie korzystne w mikrolistkach gorczycy są glukozynolany, charakteryzujące się ostrym smakiem. Powstające z nich izotiocjaniany uważane są za najważniejsze pochodne glukozynolanów mające znaczenie w profilaktyce nowotworowej (działanie antyproliferacyjne i proapoptotyczne wobec komórek raka płuc, jelita grubego, piersi i prostaty), a także...
Brassica juncea L
Zobacz
Mikrolistki rzodkiewki

Mikrolistki rzodkiewki

Mikrolistki rzodkiewki są jednymi z bardziej popularnych „microgreens”. Kaloryczność to ok. 28 kcal/100 g, Świeże mikrolistki rzodkiewki są też źródłem witamin i składników mineralnych: kwasu foliowego, witaminy C, A, E, K, potasu, wapnia, fosforu, magnezu oraz żelaza, cynku i selenu. Oszacowano, że spożycie ok. 15 g mikrolistków rzodkiewki odpowiada dziennemu zapotrzebowaniu osoby dorosłej o średniej wadze na witaminę E. Mikrolistki rzodkiewki zawierają również chlorofile, karotenoidy głównie b-karoten i luteinę, oraz polifenole – głównie f...
Raphanus sativus L. var. sativus
Zobacz
Mikrolistki słonecznika

Mikrolistki słonecznika

Mikrolistki słonecznika mają przyjemny orzechowy smak i chrupiącą strukturę. Świeże mikrolistki słonecznika dostarczają 27 kcal/100 g i są bardzo odżywcze. Wysoka, w porównaniu do innych warzyw, zawartość wartościowego białka ma znaczenie dla rozwoju komórek mięśniowych i szkieletowych oraz produkcji insuliny, czyniąc je idealnymi składnikami dań wegetariańskich. Mikrolistki słonecznika wyróżniają się także wysoką zawartością witamin (A, B, C, D i E), karotenoidów (głównie β-karoten i luteina) i składników mineralnych (wapń, żelazo, magnezu, po...
Helianthus Annuus L.
Zobacz
Mikrolistki groszku

Mikrolistki groszku

Mikrolistki groszku są słodkie i chrupiące. Świeże mikrolistki zawierają ok. 24-30 kcal/100 g.. Najbardziej wyróżniającymi je mikroskładnikami, w porównaniu do innych mikrolistków, są: witamina C, E, A, potas, fosfor i cynk. Są też naturalnym źródłem kwasu foliowego, który odgrywa kluczową rolę w rozwoju i utrzymaniu komórek organizmu oraz ochronie przed uszkodzeniami DNA.  Szacuje się,  że mikrolistki grochu zawierają 7-krotnie więcej witaminy C niż borówki i 8-krotnie więcej kwasu foliowego niż kiełki fasoli. Unikalnymi w mikrolistkach właści...
Pisum Sativum L.
Zobacz