Mizuna lub kapusta mizuna, nazywana też japońską musztardą, to bardzo popularna mikrozielenina używana w kuchni japońskiej, należąca do rodziny gorczycowatych. Kaloryczność mikrolistków mizuny jest niska, ok. 22 kcal/100 g. W 100 g ich świeżej masy jest średnio 1,8 g białka, 0,2 g tłuszczu, 3,2 g węglowodanów, 2,0 g błonnika.
1kg 150 zł
Mizuna ok. 22 kcal/100 g
W 100 g jest ok:
Białko | 1,8 g |
Tłuszcze | 0,2 g |
Węglowodany | 3,2 g |
Błonnik | 2,0 g |
Witamina K | 0,3 mg |
Witamina C | 45 mg |
Witamina A | 0,15 mg |
Kwas foliowy | 0,15 mg |
Potas | 45 mg |
Fosfor | 57 mg |
Wapń | 48 mg |
Magnez | 29 mg |
Żelazo/cynk | 0,5 mg |
Kempferol | 6 mg |
Kwercytyna | 9 mg |
a-tokoferol | 25 mg |
b-karoten | 7,6 mg |
Luteina | 5,2 mg |