Mizuna lub kapusta mizuna, nazywana też japońską musztardą, to bardzo popularna mikrozielenina używana w kuchni japońskiej, należąca do rodziny gorczycowatych. Kaloryczność mikrolistków mizuny jest niska, ok. 22 kcal/100 g. W 100 g ich świeżej masy jest średnio 1,8 g białka, 0,2 g tłuszczu, 3,2 g węglowodanów, 2,0 g błonnika.
1kg 150 zł
Mizuna ok. 22 kcal/100 g
W 100 g jest ok:
| Białko | 1,8 g |
| Tłuszcze | 0,2 g |
| Węglowodany | 3,2 g |
| Błonnik | 2,0 g |
| Witamina K | 0,3 mg |
| Witamina C | 45 mg |
| Witamina A | 0,15 mg |
| Kwas foliowy | 0,15 mg |
| Potas | 45 mg |
| Fosfor | 57 mg |
| Wapń | 48 mg |
| Magnez | 29 mg |
| Żelazo/cynk | 0,5 mg |
| Kempferol | 6 mg |
| Kwercytyna | 9 mg |
| a-tokoferol | 25 mg |
| b-karoten | 7,6 mg |
| Luteina | 5,2 mg |