Zawierają bioaktywne składniki jak karotenoidy, chlorofile oraz związki fenolowe, które wykazują właściwości antyoksydacyjne i wzmacniające odporność oraz są skuteczne w leczeniu chorób oczu i serca. Szczególnie korzystne w mikrolistkach gorczycy są glukozynolany, charakteryzujące się ostrym smakiem.
1kg 150 zł
Mikrolistki Gorczycy ok. 24-30 kcal/100 g
W 100 g jest ok:
| Białko | 3 g |
| Tłuszcze | 0,3 g |
| Węglowodany | 3,4 g |
| Cukry | 1,1 g |
| Błonnik | 2 g |
| Wiatmina C | 153 mg |
| Witamina E | 2,7 mg |
| Witamina A | 1,4 mg |
| Postas | 316 mg |
| Fosfor | 96 mg |
| Cynk | 0,46 mg |
| Kaws foliowy | 57 mg |