Mikrolistki otrzymywane są z różnych odmian kapusty, m.in. czerwonej, białej głowiastej, włoskiej, pak choi, co wpływa na ich barwę i smak. Ze względu na wysoką zawartość wody (92-95%) mają delikatną strukturę i są niskokaloryczne (ok. 20-30 kcal/100 g).
1kg 160 zł
Kapusta ok. 20-30 kcal/100 g
W 100 g jest ok:
| Białko | 1,9 g |
| Węglowodany | 2,3 g |
| Tłuszcze | 0,4 |
| Błonnik | 2,2 g |
| Popiół | 0,8 g |
| Magnez | 39 mg |
| Potas | 240 mg |
| Wapno | 75 mg |
| Fosfor | 41 mg |
| Żelazo | 3 mg |
Mikrolistki kapusty, porównując do liści dojrzałej kapusty, zawierają:
6-krotnie więcej witaminy C (147 vs 24,4 mg),
400-krotnie więcej witaminy E (24,1 vs 0,06 mg),
60-krotnie więcej witaminy K (280 vs 4 μg),
260-krotnie więcej β-karotenu (11,5 vs 0,044 mg)