Mikrolistki groszku są słodkie i chrupiące. Świeże mikrolistki zawierają ok. 24-30 kcal/100 g.. Najbardziej wyróżniającymi je mikroskładnikami, w porównaniu do innych mikrolistków, są: witamina C, E, A, potas, fosfor i cynk. Są też naturalnym źródłem kwasu foliowego, który odgrywa kluczową rolę w rozwoju i utrzymaniu komórek organizmu oraz ochronie przed uszkodzeniami DNA.
1kg 130 zł.
Groszek ok. 23 kcal/100 g
W 100 g jest ok:
| Białko | 2.8 g |
| Tłuszcze | 0,4 g |
| Węglowodany | 2,6 g |
| Błonnik | 3,2 g |
| Witamina K | 190 mg |
| Witamina C | 62,2 mg |
| Witamina E | 22,1 mg |
| Kwas foliowy | 50 mg |
| Cynk | 10,56 mg |
| Magnez | 318 mg |
| β-karoten | 6,5 mg |
| Luteina | 4,9 mg |