Mikrolistki słonecznika mają przyjemny orzechowy smak i chrupiącą strukturę. Świeże mikrolistki słonecznika dostarczają 27 kcal/100 g i są bardzo odżywcze. Wysoka, w porównaniu do innych warzyw, zawartość wartościowego białka ma znaczenie dla rozwoju komórek mięśniowych i szkieletowych oraz produkcji insuliny, czyniąc je idealnymi składnikami dań wegetariańskich.
1kg 130 zł
Słonecznik ok 27 kcal/100 g
W 100 g jest ok:
Białko | 3 g |
Węglowodany | 4 g |
Tłuszcze | 1 g |
Błonnik | 3 g |
100 g świeżych mikrolistków słonecznika pokrywa dzienne zapotrzebowanie na:
żelazo w 88%, miedź w 49%, mangan w 38%, witaminę K w 37%, selen w 35%, witaminę E w 22%, witaminę B1 w 21%, witaminę A w 18%, foliany w 16%, magnez w 16%, witaminę B2 w 14%, witaminę C w 11%, witaminę B6 w 10%, witaminę B3 w 8%, wapń w 7%, fosfor w 7%, potas w 6%, cynk w 6%, kwas pantotenowy w 4%.