Mikrolistki rzodkiewki są jednymi z bardziej popularnych „microgreens”. Kaloryczność to ok. 28 kcal/100 g, Świeże mikrolistki rzodkiewki są też źródłem witamin i składników mineralnych: kwasu foliowego, witaminy C, A, E, K, potasu, wapnia, fosforu, magnezu oraz żelaza, cynku i selenu.
1kg 150 zł.
Rzodkiewka ok. 28 kcal/100 g
W 100 g jest ok:
Białko | 2,6 g |
Tłuszcze | 0,5 g |
Węglowodany | 3,3 g |
Błonnik | 1,8 g |
Kwas foliowy | 50 μg |
Witamina C | 96 mg |
Witamina A | 50 μg |
Witamina E | 20 mg |
Witamina K | 180 μg |
Potas | 251 mg |
Wapno | 56 mg |
Fosfor | 37 mg |
Magnez | 30 mg |
Chlorofile | 59 mg |
Karotenoidy | 11 mg |
b-karoten | 5,4 mg |
Luteina | 4,9 mg |