Pomidory przekrój wzdłóż na połówki.
W piekarniku piecz przez godzinę (160 °C) przekrojone wzdłuż pomidory (ok. 750-800 g.) i pokrojoną paprykę.
Skrop warzywa 2 łyżkami oliwy i dopraw solą.
W tym czasie posiekaj drobno cebulę,
2 ząbki czosnku i 1 chilli,
1 seler pokrój w małe plasterki.
Do garnka wlej oliwę, dodaj cebulę, czosnek i smaż 2-3 minuty.
Dorzuć seler naciowy i chilli.
Po kilku minutach wlej puszkę pomidorów, dodaj garstkę mikrolistków gorczycy i wędzoną paprykę. Po podgrzaniu dodaj upieczone warzywa i zblenduj.
Stopniowo dolewaj gorącą wodę, aby zupa uzyskała odpowiednią konsystencję.
Zagotuj zupę i dopraw solą i pieprzem. Podaj z odrobiną jogurtu greckiego i posyp mikrolistkami mizuny lub brokułu.