Krem z pomidorów i papryki

Pomidory przekrój wzdłóż na połówki.

W piekarniku piecz przez godzinę (160 °C) przekrojone wzdłuż pomidory (ok. 750-800 g.) i pokrojoną paprykę.

Skrop warzywa 2 łyżkami oliwy i dopraw solą.

W tym czasie posiekaj drobno cebulę,

2 ząbki czosnku i 1 chilli,

1 seler pokrój w małe plasterki.

Do garnka wlej oliwę, dodaj cebulę, czosnek i smaż 2-3 minuty.

Dorzuć seler naciowy i chilli.

Po kilku minutach wlej puszkę pomidorów, dodaj garstkę mikrolistków gorczycy i wędzoną paprykę. Po podgrzaniu dodaj upieczone warzywa i zblenduj.

Stopniowo dolewaj gorącą wodę, aby zupa uzyskała odpowiednią konsystencję.

Zagotuj zupę i dopraw solą i pieprzem. Podaj z odrobiną jogurtu greckiego i posyp mikrolistkami mizuny lub brokułu. 

Podobne wpisy